Fotoselli Döner Kapı

Fotoselli Döner Kapı

Fotoselli kapılar günümüzde her çeşit bina için normla bir özellik haline gelmiştir. Kapıyı açmak için herhangi bir fiziksel güç harcanmamaktadır. Kapının geçiş alanına girdiğinizde, girer girmez sizi algılayacak ve kendiliğinden açılacaktır. Sıklıkla alüminyum profilden imal edilen kapılara uygulanan fotoselli kapı, aynı zamanda cam kapılara da uygulanabilme özelliğini taşımaktadır.

Fotoselli Kapıların Özellikleri

Fotoselli döner kapılar, halk arasında otomatik kapı olarak da bilinmektedirler. Kapının üst bölümüne yerleştirilen fotosel sisteminden dolayı bu ismi almıştır. Bu sistem, ışığa karşı hassas dirençlerden oluşmuştur. Dirençlerin özelliği, ışığı insan gözüne benzer bir yöntem ile algılama yeteneğidir. Fotoselli Döner Kapı Bu algılama ile kontrol sistemi kapıyı harekete geçirir. Aynı zamanda fotosel, çevresindeki ışık değişimlerine karşı duyarlıdır. Bunun olası zararlarını yok etmek için, LDR denilen dirençler siyah tüplerin içine uygulanır ve böylece fotoselin görüş açısı arzu edilen alanla sınırlandırılır.

Fotoselli Döner Kapıların Tarihi Hakkında

İlk olarak 1881 yılında döner kapı patenti, Almanya’da soğuk havayı geçirmemektedir diye verilmiştir. Sonra yine 1881 yılında, fırtına kapısı olarak patent alan kişi, Philadelphia’da Van Kannel adlı kişidir. Çizimlerine bakıldığında eşdeğer üç kanattan oluşan döner kapı patent dosyasında bulunmaktadır. Bunun yanında, kapı menteşeli yapı üstünde oldukça fazla avantajlara sahip olup, bina içine toz, yağmur, rüzgâr ve kar girişini engellediği notlar göze çarpmaktadır. Ayrıca kapı kendiliğinden çarpmaz, rüzgâr tarafından açılmaz ve insanlar eş zamanlı olarak hem girip hem de çıkabilmektedirler. Patentte sistemin sokak seslerinden de etkilenmediği bulunmaktadır. Aynı zamanda patentte uzun nesnelerin nasıl geçeceğine dair bilgiler yer almaktadır. Van Kannel’in sahip olduğu fobisi dolayısıyla patent döner kapı olarak betimlenmez. Dünyanın ilk ahşap döner kapısı Manhattan’daki Times meydanında bulunan bir restorana 1889 yılında kurulmuştur.

Fotoselli Döner Kapıların Çeşitleri

Fotoselli döner kapılar genel olarak yaya trafiğinin fazla yoğun olduğu yerlerde kullanılmaktadır. Örneğin; havalimanları, süpermarketler, alış veriş merkezleri, fabrikalar, oteller ve hastaneler bu kapıların yaygın olarak kullanıldığı yerler arasındadır.

Fotoselli Döner Kapı
Fotoselli Döner Kapı

Fotoselli döner kapı çeşitleri;

Eğimli otomatik kapı

  • Prizmatik fotoselli kayar kapı
  • Kendiliğinden hava perdeli otomatik kayar kapı
  • Medya panelli otomatik kayar kapı

Fotoselli döner kapılar 4 ana sistem ile çalışır:

1. Kapıya yaklaşan objeyi algılama sistemine Radar sistemi de denilir. Algılama sistemi, kızılötesi frekanslar ve mikrodalga ile çalışmaktadır. Aygıt, objeyi algıladığı anda gereken düşük voltajda elektrik sinyalini kontrol paneline göndermektedir.

2. Kapının beyni, kontrol paneli yönetim sistemidir. Bu sistem, otomatik kapının en yaygın olan 5 fonksiyonunu yönetmektedir. Piyasanın 1 numarası olmasının nedeni, uzaktan kontrol edilebilme özelliğini taşımasıdır. Kontrol paneli, kapının en üst kısmının ana gövde profili içerisinde yer alır.

3. Ana malzemesi alüminyum profilleri olan sistem, kanat profilleri sistemidir. Kanatların ağırlığı, otomatik kapının performansı ile aynı doğrultudadır. Otomasyonun 100-120 kg ağırlığına sahip kanatları taşıyabilmesi gerekmektedir.

4. Fotoselli döner kapıların en önemli unsuru, motor ve yürütme grubu sistemidir. En yaygın kullanılmaya başlanan motorlar, dekoderli motorlardır. Motor ile yürütme grubu birbiri ile doğru orantılı olarak çalışmaktadır. Motor ve yürütme grubunun performansına göre belirlenen özellikler, ağırlık ayarı, hız ayarı ve birçok benzer özelliklerdir.

Manuel Döner Kapı ve Çeşitleri

Özel tasarım ve ihtiyaca göre üretilen manuel döner kapı, özel teknik donanım ile üretilmektedir. Aynı zamanda montaj ve servis süreci de takip edilmektedir. Manuel döner kapı çeşitleri; manuel, yarı otomatik ve otomatik döner kapıdır. Manuel döner kapının belirlenmesinde etkili olan özellikler; kullanılabilirlik, verimlilik, güvenlik ve estetiktir.